Spirit.hu

Az EM-BIO kiválóan alkalmas szarvasmarha telepeken az ólak és a takarmány kezelésére.

Használatával megvalósul:

 • a magasabb tejhozam,
 • az egészséges lábvégekk,
 • a nagyobb súlygyarapodás,
 • a kellemetlen szagok megszűnése,
 • a gyenge szagintenzitású, magas tápértékű trágya,
 • az egészséges, nyugodt állatok,
 • a csökkenő stressz hatás,
 • az alacsonyabb gyógyszerszükséglet
 • az ízletesebb, jobb minőségű hús.

A sikeres kezelések egyik alapfeltétele a megfelelő technikai háttér biztosítása. Természetesen a védőruhák használata is kötelező. A nagyobb alapterületű ólak kezeléséhez legalkalmasabb nagyteljesítményű, benzinmotoros háti permetezőgép, természetesen az üzemanyagról sem feledkezzünk meg.

Kisebb zárt ólak és épületek kezelésére legalkalmasabbak az elektromos hideg ködképző berendezések. Párásító és ködképző berendezések megléte esetén ezekkel is kijuttatható a készítmény.

Az ólak és a takarmány kezeléséhez 1:1 arányban vízzel kevert EM-BIO oldatot használunk. Mélyalmos istállóknál, ahol kb. havonta cserélik ki teljesen az almot, és naponta felülalmoznak, az első két héten 2-2 alkalommal, a következő két héten egy-egy alkalommal végezzük a kezelést. Növekvő almos, valamint napi kitrágyázású istállóknál érdemes legalább heti két alkalommal permetezni. Egy kb. 1000 m2-es istálló egyszeri kezelésére 20 liter EM-BIO és 20 liter víz keverékére van szükség. Nagyon fontos az itatóvályúk és a trágyatér permetezése is. A kezeléseket célszerű a fejés idejére időzíteni, amikor a felülalmozást is végzik.

Ha van párásító berendezés érdemes rászerelni egy gyógyszeradagoló berendezést, melynek segítségével szintén kijuttatható az adott területre az EM-BIO oldat. Párásításkor és itató vízbe adagolva 1:1000 arányú EM-BIO - víz keveréket kell alkalmazni.

Párásítóval való kijuttatással megoldható az adott terület folyamatos oltása valamint jótékony szerepet játszhat a lábvégbetegségek megelőzésében.

A takarmányba való bekeverés történhet egyszerű permetezéssel vagy a takarmánykeverő-kiadagoló kocsiba is adagolható. Naponta szarvasmarhánként ½ dl EM-BIO oldatot kell a takarmányba keverni.

A szarvasmarhák takarmányozásának fontos eleme a szilázs. Az EM-BIO-val történő beoltás hatására gyorsabb és biztonságosabb erjedés következik be és megszűnik a toxikus melléktermékek keletkezésének veszélye. A szilázsban felszaporodott, vagy takarmány kiegészítőként Bokashi formájában adagolt EM-BIO hatására minőségében javul az állatok belében, gyomrában élő baktériumflóra, ami kedvezően befolyásolja a tejhozamot, súlygyarapodást és az állatok egészségét.

Az EM-BIO-val történő istállókezelés következtében a trágya bomlása átalakul erjedéssé, aminek következtében a káros gázok és a kellemetlen szag fejlődése drasztikusan csökken és a melléktermékként keletkező trágya tápanyagtartalma növekszik.

Lábvégkezelés

1l EM-BIO-t adjunk a lábfürdető medencébe 20 marhánként. Az első hónapban a lábfürdetőben lévő folyadékot, naponta cseréljük, később minden második napon.

A trágya és a hígtrágya kezelése

1-2 l/m3 EM-BIO oldatot jutassunk ki az trágyára (az összetevők arányától függően), a legjobb azonban heti 1 alkalommal a szennyvízelvezetőn át, ill. egyenesen a trágyára adagolni. Javasolt lúgos-szilikátos kőliszt hozzáadása, lehetőleg nagy felületen elosztva. Ennek adagolása: 3 kg/m3.

EM-BIO a takarmányozásban

 

Fejősteheneknél

Adagolási mennyiség: 0,2% EM-BIO szárazanyag felvételre számítva (abrak, széna, silótakarmány stb.); Ez kb. 50 ml/ tehén/ nap mennyiségnek felel meg. Az EM-BIO antioxidáns tartalmának köszönhetően a bekevert TMR takarmány nem indul bomlásnak.

Stresszhelyzetben

Kiegészítve a fenti adagolást 0,5 kg/ tehén/ nap mennyiségű EM-BIO Bokashi-t szórjunk a takarmányra.

Borjaknál, növendékállatoknál

 

Adagolási mennyiség

0,2% EM-BIO szárazanyag felvételre számítva (abrak, széna, silótakarmány stb.);

 • 1.hónapban: 10 ml/ borjú/ nap,
 • 3 hónapos korig: 20 ml/nap/borjú, 200 kg-os korig 30ml/nap/növendék, utána 50 ml/nap/növendék állat.

 

Stresszhelyzetben

Kiegészítve a fenti adagolást 0,15 kg/borjú/nap EM-BIO Bokashi-t szórjunk a takarmányra. Kiegészítve a fenti adagolást 0,3 kg/növendék/ nap EM-BIO Bokashi-t szórjunk a takarmányra.

Hízóállatoknál

 

Adagolási mennyiség

0,45% EM-BIO szárazanyag felvételre számítva (abrak, széna, silótakarmány stb.); 45ml/ bika/ nap.

Stresszhelyzetben

Kiegészítve a fenti adagolást 0,3 kg/ bika/ nap mennyiségű EM-BIO Bokashi-t szórjunk a takarmányra.