Spirit.hu

Az EM nyújtotta előnyök a lótartásban

  • egészségesebb környezet,
  • a kellemetlen szagok megszűnnek,
  • kevesebb gyógyszerre van szükség,
  • erősödik az állatok immunrendszere,
  • súlygyarapodás,
  • jobb stressztűrő képesség,
  • nyugodt állatok.

A lovak nagyon érzékeny állatok. Ennek megfelelően reagálnak az effektív mikroorganizmusokra. Nagyon hálásak a gondozott helyért, ha az istállót EM oldattal, EM-BIO-val permetezzük be. Ezzel kellemes környezetet biztosíthatunk lovainknak, mivel az oldat megköti a kellemetlen szagokat, így az ammónia gáz nem kerül az állatok szemébe és orrába, távol tarja a legyeket, mérséklődik a porképződés.

 

Akár a többi emlősnél a mikroorganizmusoknak a bélbe és az emésztőrendszerbe kell kerülnie. Ezt a táplálékon, vagy a vízen keresztül juttathatjuk be. EM-FKE anyag alkalmazásával, mely az ausztriai Bio Garancia Egyesület listáján szerepel.

Az EM-FKE egy fermentált gyógynövénykivonat, aromatikus, étvágynövelő takarmányadalék, amelyet számos országban nagy sikerrel alkalmaztak a takarmányozásban. Hatására állataink immunrendszere erősödik, bélrendszerük mikrobiális egyensúlya javul, javul az étvágyuk, nyugodtabbá vállnak és a stressztűrő képességük jelentősen megnövekszik.

Az EM mikroorganizmusai a nyílt sebre kijuttatva is gyorsan hatnak: az antioxidáns és betegséglenyomó hatásnak köszönhetően gyorsítják a seb gyógyulását és csökkentik az elfertőződés kockázatát.

Az EM-FKE biotermesztésben előállított, megerjesztett gyógynövények - mint a kömény, cickafark, ánizs, édeskömény, nyírfalevél, aranyvessző, rozmaring, borsmenta, hibiszkuszgyökér, eperlevél -, valamint a természetben szabadon fellelhető mikroorganizmusok, cukornádmelasszal és vízzel elkevert elegyéből áll össze.

Alkalmazás

Az istálló bepermetezése

Magasnyomású tisztítóval végzett alapos tisztításra 1:4-es hígítású EM-BIO oldatot használjunk, 1 l/m2 mennyiségben, gondosan lefedve vele a teljes felületet.

A továbbiakban: 1/8 l EM-BIO-t hígítás nélkül permetezővel, vagy ködölőgéppel heti 2-3 alkalommal permetezzünk ki a boxfalakra, valamint a talajfelszínre (szalmára vagy faforgácsra). Ahova az állat rendszeresen ürít, vizel, valamivel többet juttassunk ki, ezáltal az ammónia megkötődik. Faforgács használata esetén is bővebben kell kijuttatnunk az anyagból, mert a forgács sok nedvességet felszív. A melegebb hónapokban az állatok nagyon kedvelik, ha 1:20-as hígítású EM-BIO-oldattal lepermetezzük őket..

Az EM-FKE, ill. az EM-FKE Bokashi alkalmazása a lovaknál

Ivóvízbe keverve

Az EM nyújtotta előnyök a lótartásbanA 3 napra számított EM-FKE mennyiséget 4-6 óra alatt (?) keverjük az ivóvízbe (1,5-3% töménységben); minden 3. napon ismételjük meg a kezelést.

Takarmányba keverve

0,4-0,7% EM-BIO-FKE szárazanyagfelvételre számítva (táp?, széna, siló stb.); naponta kb. 60ml EM-BIO-FKE-t adagoljunk. Az EM-BIO-FKE antioxidáns tartalmának köszönhetően a ledarált gabona nem indul bomlásnak.

Stresszhelyzetben (szállítás, szülés, stb.)

2 héttel előtte az EM-BIO-FKE mennyiség dupláját adjuk, ill. 0,5 kg EM-FKE Bokashi-t naponta.

Csikóknál:

Szülés után közvetlenül 2-3 ml EM-BIO-t adjunk be szájon át. A továbbiakban:

  • és 2. héten: 10 ml EM-BIO FKE naponta, két adagra felosztva
  • és 8. hét között: 20 ml EM-BIO FKE naponta, két adagra felosztva
  • A 3. hónaptól kezdve minden korosztálynak 40 ml EM-BIO FKE-t adjunk naponta, két adagra felosztva.