Spirit.hu

Aki egy új ház építésére adja fejét, közismerten rengeteg információval és lehetőséggel kell konfrontálódnia. Egyáltalán nem könnyű a legjobb minőségű anyagokat saját anyagi lehetőségeinkkel összhangba hozni, illetve egy olyan házat felépíteni, mely a legvégén nemcsak hogy esztétikus, hanem a kívánt életminőségbeli javulást is elhozza számunkra.

 

Körül belül másfél évvel ezelőtt adódott az a lehetőség falunkban, hogy egy új családi ház tervezésénél az alapoktól kezdve az EM- Technológiát alkalmazzuk, illetve a különböző alkalmazási lehetőségekről a tulajdonossal beszéljünk. Egy olyan házról volt szó, mely a tudomány mai állása szerint minimális energiafelhasználású háznak minősül.

Elsőként EM- házépítéseknél szerzett tapasztalatok után kutattunk Japánban és Európában egyaránt. Bár találtunk egyéni alkalmazási területeket, mint például a malter előkészítésénél, vagy a színezésnél, de sehol nem akadtunk egy mindent átfogó, házépítésnél alkalmazható EM- stratégiára.

Így bonyolódtunk aztán tüzetes beszélgetésbe az építtető Evi Heim-mel, aki az EM- filozófiát kiválóan ismeri, és ezáltal nagyon elszánt is volt, hogy a megfelelő lépéseket és intézkedéseket a házépítésnél a kezdetektől fogva alkalmazza. Bölcs dolognak tartottuk, ha először megvitatjuk ezt az ötletünket az építésszel, Jörg Kellerrel, Schönenwerd-ből, és azután az összes, építkezésben érintett céggel, szakemberrel illetve munkással beszélgetéseket folytattunk, annak érdekében, hogy biztosra menjünk, hogy az Em-mel nem csak úgy csinálnak valamit, hanem az alkalmazásához szükséges ismeretekkel rendelkezzenek, és aztán így történjen a munkavégzés. Csaknem az összes érintett, most halott első ízben az EM ilyen módon történő alklamazásáról.

Érthető, hogy voltak kritikus hozzászólások, vélemények, ahogy ez egy új, nem konvencionális anyag alkalmazásánál csaknem minden esetben lenni szokott. Nem ritkán nyugtázták mosollyal, valamint illették ezoterikus vágyálom jelzővel céljainak a beszélgetések során, melynek oka az ismeretek hiányában leledzett. A rengeteg tárgyilagos felvilágosító munkának, illetve kommunikációnak köszönhetően egyre közelebb jutottunk célunkhoz, az EM A-tól Z-ig történő alkalmazásához teszteléséhez és realizálásához a házépítésnél. Az építtető olyan alapvető egészségtámogató intézkedéseket hozott, melyek megkövetelték a felhasznált anyagok ökológiai és gazdasági szempontok szerint történő bevizsgálását. Minden érintettnek, de leginkább a mérnököknek jelentett egy csodálatos ismeretszerzési lehetőséget ez a projekt.

Az EM- Technológia alkalmazásának áttekintése

Az építési terület bepermetezése egy pár nappal a föld kiemelése előtt 1 liter oldattal négyzetméterenként. (Arány: 2 dl EM-BIO 100 dl vízhez, vagy 2% EM-BIO 98% víz). Ezáltal a talaj immunrendszere megerősödik, és a stressz eloszlik, ami a talajréteget éri az építkezés során.

Az építési gödör kezelése pár nappal az alap kiöntése előtt egy liter oldattal (Arány: 5 dl EM-BIO 100 dl vízhez, vagy 5% EM-BIO 95% víz). Mivel az alsó réteg nagyon agyagos volt, ezért megnöveltük az EM-BIO arányát.

Ez után következett a betonalap, illetve a pinceszint kezelése. Mivel az EM kerámiapor betonhoz való keverésére nem volt lehetőség az előállító cégnél, egy másik utat kerestünk. Eldöntöttük, hogy a betonalapot több ízben is bepermetezzük, mígnem a betonon olyan nedves nem lesz, hogy cseppek ülnek ki a felületén. (2% EM-BIO). Minden padlót és falat ezzel az eljárással kezeltünk.

A faszerkezet és a fa falak kezelése is úgy történt, akár csak a betonozott pinceszinté. (2% EM-BIO). Az építtető be szerette volna festetni a faszerkezetet, így a Farbenfirma Ditorol AG- nál EM- kerámiaport kevertek a festékhez, melyet a nyersfa kezeléséhez használtak. Egy beszélgetés során megegyeztek a felek, hogy a festéket szállító cég első ízben tesz egy próbát. Az ok: Vajon eltömíti- e a kerámiaporos festék a bevonáshoz használt festékszóró fúvókáit? A próbát sikeresen elvégezték. Mindkét cég, a faipari és a festő vállalat egyetértett abban, hogy a festékhez 3% EM- kerámiaport (Super Cera C) kevernek, és készek voltak garanciát is vállalni a tartósságra még kültéri alkalmazás esetén is . A festéket aztán különböző rétegekben felvitték a fára és megszárították.

A belsőépítésnél is éppen úgy minden felületen használták az EM-BIO-t. Miután a ház elkészült a keret is beoltották EM-BIO-val. Em-Kerámiát és Bokashit dolgoztak be a felső rétegekbe és EM-BIO-val öntözték be, mielőtt a növényeget és pázsitot elültették volna.

Tapasztalatok

Épp csak most lakják a házat kilenc hónapja, de az építtető és családja eddig szerzett tapasztalatai nagyon is örvendetesek, mindannyian remekül érzik magukat új otthonukban. Az EM- Technológia anyagi mellékköltségei elenyészően kicsik és csak alig említésre méltók. Az egészségre illetve az atmoszférára gyakorolt hatása az házban igen pozitív és érezhetően nyomot hagy. Minden esetben szívesen tér haza és piheni ki magát rövid idő alatt Eva egy megerőltető nap után. Feltűnő, hogy a szomszédok spontán emelgetik a kellemes lakó klímát, anélkül, hogy tudnák, hogy a házépítésnél Em- Technológiát alkalmaztak.

Végezetül megállapítható, hogy ez a kísérlet minden résztvevő számára tanulás és siker is volt egyben. Kétségtelenül nem szabad lebecsülni az időbeni ráfordítást az összefüggések tisztázására, és a szakaszos, rendszeres felületkezelést. Sok esetben ez lehet a fő gátló ok, az Em- Technológiát csak kevés esetben alkalmazzák házépítésnél. Eddig nem ismeretes számunkra egyetlen olyan projekt sem ahol ezeket a konzekvenciákat alkalmaznák. Egy szívélyes Köszönöm! jár az építtető Evi Heim-nek, aki kész volt arra, hogy ezt a kísérletet elvégezze, és ezzel néhány órányi pluszmunkát magára vállaljon. Nagyon örülnénk, ha további hasonló példákról és tapasztalatokról hallanánk.