Spirit.hu

Az EM nyújtotta előnyök a haltenyésztésben

 • javul a vízminőség
  • egészségesebb környezet (vízinövények, algák stb.)
  • egészségesebb halak
 • a kellemetlen szagok megszűnnek
 • a túlzott algaszaporodás egyensúlyba kerül
 • természetes eredetű antioxidáns-tartalom növekedése
  • természetes antibiotikum
 • kevesebb gyógyszerre van szükség
 • csökken a halpusztulás mértéke
 • gyorsabb súlyfelhalmozódás (tápanyagok jobb felhasználása)
 • keményebb, ízletesebb, jobb minőségű hús
 • javul a növendékhalak túlélési aránya
 • jobb stressztűrő képesség

 

Az EM-nek a haltenyésztés minőségének javulásában is jelentős szerepet játszhat. A mikroorganizmusok a tápláléklánc legalsó szintjére alapoznak. Különböző szerves anyagokkal táplálkoznak és olyan anyagokat – probiotikumokat (cukrok, poliszacharidok, enzimek, vitaminok) - képeznek ami kedvező hatással van a halastó flórájára és faunájára. Itt is jelentős szerepük van az antioxidánsoknak, mint a bomlás, rothadás, valamint a betegségek terjedésének gátlásában.

Az EM Effektív Mikroorganizmusok használata nem csak ökológiai szempontból, hanem gazdaságilag is versenyképesnek bizonyult. Kísérletek bizonyítják, hogy egy teljesen vegyszermentes halgazdaság nem csak anyagi szempontból képvisel jelentős értéket a természetközeli biológiai élelmiszer-előállítás miatt, hanem tartósan pozitív hatást gyakorol az egész régió ökoszisztémájára. Az EM Effektív Mikroorganizmusok képessége a kórokozók visszaszorítása, valamint a víz felületi feszültségének csökkentése. Ezzel jelentős javulást eredményez a víz általános értékmérő tulajdonságaiban, amely a számos vízfolyás minden szintjén pozitív hatást fejt ki.

Az EM alkalmazása tavakban, biotópokban és halastavakban

 

Mennyit?

Az EM nyújtotta előnyök a haltenyésztésben

Az irányadó keverék: 1 liter EM-BIO/10 m3 víz (0,01%). Nagyobb vízfelületek esetén, valamint bizonyos problémák fellépése esetén speciális utasításokat kell követni. Egy liter EM-BIO-t 10.000 liter vízre számolva, oldjunk fel a tó nagyságától függően kb. 3-4 kg ultrafinom lúgos-szilikátos kőporral. A 40 m2-nél kisebb tavak esetén a keverési arány 1:1.000-re változik.

Mikor?

A fent említett keveréket több részre osztva (az említett keverési arányok betartásával), mindig 1:10 arányban a tóból merített vízzel keverjük össze alaposan, majd permetezzük ki a vízfelszínre. Ha ez nem megoldható, akkor egy finomosztatú szórófejjel felszerelt locsolókannát használjunk.

Hogyan?

EM-BIO-t a tó vizével kell keverni (1:5 - 1:10) és azt a tó szélén, ill. a problémás helyekre kipermetezni. Ha a permetezésre nincs lehetőség, az öntözőkannát finoman lyukasztott rátéttel kell használni. Mindenekelőtt a vízinövényeket és a partszegélyt kezeljük, mindaddig, amíg észrevehető javulást nem tapasztalunk. Ezután szükség szerint, de lehetőleg azonos időközönként ismételjük meg a kezeléseket. Az algafejlődés visszaszorítására, valamint a vízminőség folyamatos stabilizálására helyezzünk el EM kerámia csövecskéket a vízmozgásos területekre (pl. a levegőztetőbe), valamint egy jutazsákban zabszalmát süllyesszünk a tó mélyére.

Nagyobb méretű halastavak esetén a leghatékonyabb megoldás a Bokashi használata. Az éves ciklus munkálataiba illesztve – az őszi tóleeresztést kihasználva – a tavak iszaprétegébe nagy mennyiségű oltóanyagot és egyúttal kiváló táplálékot juttathatunk be. A beforgatandó szervestrágyát 2-3 hónappal a kijuttatás előtt oltsuk be EM-BIO-val – 1 liter / m3 mennyiséggel – ügyelve, hogy az oldat minél egyenletesebben oszoljon el. Ha lehetőségünk van fóliás takarásra, akkor nem szükséges a trágyahalmot forgatni (anaerob viszonyok között ugyanis az EM mikróba törzsei képesek szabályozni a hőmérsékletet), amennyiben nem takarjuk a halmot a hőmérséklet emelkedésének függvényében többször forgassuk át. A 2-3 hónap után a Bokashi felhasználható – kiszórás után sekélyen dolgozzuk be a halastó talajába.